OAR Național

© Şerban Bonciocat

© Şerban Bonciocat

Ordinul Arhitecților din Romania este o organizație profesională, neguvernamentala, apolitică, cu personalitate juridică de drept privat, de interes public, cu patrimoniu și buget propriu, autonomă și independentă, având rolul de a reprezenta și ocroti la nivel național si internațional interesele profesiei de arhitect.

Ordinul funcţionează în condiţiile Legii nr. 184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale prevederilor art. 13 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale celorlalte prevederi legale în vigoare.

Ordinul acordă şi suspendă dreptul de semnătură arhitecţilor din România şi veghează la conduita profesională a membrilor săi.

Ordinul este autoritatea competentă pentru recunoaşterea titlurilor oficiale de calificare în profesia de arhitect pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, cetăţenii statelor membre ale Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene.

Ordinul are sediul central în municipiul Bucureşti şi este organizat în teritoriu cu filiale, cu personalitate juridică.

Ordinul reprezintă profesia de arhitect la nivel naţional, iar la nivel local reprezentarea profesiei se realizează prin filialele teritoriale. Ordinul şi filialele teritoriale colaborează şi acţionează unitar în raport cu autorităţile publice centrale şi/sau locale, după caz.

Ordinul Arhitectilor din Romania

DenumireJudete
MURESMures
MUNTENIA SUD ESTBuzau, Vrancea, Ialomita, Calarasi
OLTENIADolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman
PRAHOVAPrahova
DUNAREA DE JOSGalati, Braila
NORD VESTMaramures
DOBROGEAConstanta, Tulcea
BRASOV COVASNA HARGHITABrasov, Covasna, Harghita
BIHORBihor
TRANSILVANIACluj, Bistrita-Nasaud, Salaj
NORD ESTSuceava, Botosani
BACAU NEAMTBacau, Neamt
TIMISTimis, Caras-Severin
SIBIU VALCEASibiu, Valcea
BUCURESTIBucuresti
ARGESArges
MUNTENIA VESTDambovita, Giurgiu, Ilfov
ARADArad
HUNEDOARAHunedoara
IASIIasi, Vaslui
ALBAAlba
SATU MARESatu Mare